Bloody Sulawesi
Vanaf Kumai (Kalimantan) zijn we met een propeller vliegtuigje naar Banjarmasin (Kalimantan) gevlogen vanaf waar we naar Jakarta (Java) zijn gevlogen vanaf waar we naar Makassar (Sulawesi) zijn gevlogen... en dat allemaal op 1 dag! Weer een ander eiland!
We zijn een dagje in Makassar gebleven om de trip naar Tana Toraja te regelen. Tana Toraja ligt midden Zuid-Sulawesi en staat bekend om de ceremonie rondom een begrafenis en de speciale huizen met zadel-daken (zie foto's die we nog zullen toevoegen). Dit regelen ging niet van een leien dakje daar we 3 (!) keer langs het busstation zijn gereden doordat de pete-pete chauffeurs (de plaatselijke minibusjes) niet bedacht kregen, nadat we meerdere keren hadden aangegeven waar we moesten zijn, ons te waarschuwen als we er waren. Neeeee deze beste mannetjes zeiden ons kilometers verder op dat we uit konden stappen en dat het ergens in de buurt was.... Tsja, uiteindelijk dus maar een taksi aangehouden die ons er zo naar toe bracht.
Op het busstation de tickets gekocht voor de bus die ons de volgende dag naar het Tana Toraja (TT) gebied zou brengen. 's Avonds kwam het 'mannetje' dat ons van het vliegveld naar het hotel had gebracht weer langs om te onderhandelen over een tour door het TT gebied. Daar hebben we 'n goede deal uitgehaald waardoor onze trip geregeld was.
De busreis zou volgens de Lonely Planet 8 uur duren (de afstand was 328 km!) maar in werkelijkheid duurde de busrit bijna 10 uur!!!!!! Helemaal gaar kwamen we aan en hadden toen dus ook al besloten om met het vliegtuig terug te gaan! Want je kunt je voorstellen dat als je bijna 10 uur doet over 328 km, dat dat een dramatische rit is geweest! De gaten in het wegdek zijn hier zo diep dat je er een varken in kunt verdrinken! Maaaar... de beenruimte in de bus was werkelijk super, we konden met moeite de stoel voor ons aanraken.
Onze tour door het TT gebied begon woensdagochtend met het bijwonen van een begrafenis ceremonie. Deze ceremonie duurt hier drie dagen, wij mochten in het zwart gekleed en met als gift aan de familie een slof kretik sigaretten, de tweede dag hiervan bijwonen. De vrouw die begraven werd, was 6 maanden geleden overleden.... zolang heeft de familie nodig gehad om de ceremonie voor te bereiden. Het stoffelijk overschot wordt na overlijden met formalhyde behandeld waardoor het geconserveerd blijft. De ceremonie moet namelijk aan nogal wat 'eisen' (die veel geld kosten, maar juist de status geven) voldoen. Zo werden er 6 buffels geslacht (jaja, fijn op de vroege morgen) en daarna gevild voor onze ogen! Daarnaast brengen de gasten, uit de omliggende dorpen, als kado tientallen varkens mee die ook geslacht en vervolgens gerookt worden. En dit was nog maar een begrafenis van iemand uit de midden-kaste. Wanneer iemand uit de hogere kaste overlijd worden er minimaal 24 buffels geslacht en het aantal geslachte varkens kan wel oplopen tot over de 200!. Het vlees van deze dieren wordt verdeeld onder alle mensen, de hogere kaste krijgt het betere vlees, samen met de mannen die het villen voor hun rekening hebben genomen. De huid van de dieren wordt verkocht, voor 5 euro de kilo.
Het Toraja volk heeft allemaal rituelen rondom de begrafenis, hiervan hebben we meerdere dingen kunnen bezichtigen. Zo wordt de kist met de overledene in een een bepaald gebied aan een rots gehangen, in een ander gebied wordt de kist in een, met de hand uitgehouwen, ruimte in de rots geplaatst. In beide gevallen krijgt de overledene een zogenaamde 'tau-tau' pop, wanneer er minimaal 24 buffels geofferd zijn bij de begrafenis ceremonie. Een 'tau-tau' pop is een houten replica van de overledene en deze wordt met kleren en al bij het graf gezet. Mensen uit een lagere kaste kunnen zich geen tau-tau pop veroorloven en moeten het doen met een foto van de overledene, of niks. We hebben hiervan verschillende locaties bezichtigd. Ook hebben we fantasische landschappen aan ons voorbij zien trekken en veel van de speciale huisjes gezien.
Onze twee daagse trip naar TT zit er nu op. Morgen vliegen we dus (als alles goed gaat, wat je hier nooit weet) naar Makassar. Van daar uit hopen we voor dezelfde dag nog een ticket naar Bali te kunnen regelen, anders voor de dag erna. Plan is om nu wat minder cultuur te gaan snuiven en wat mooie stranden op te zoeken om daar van de watersport te genieten.
Ha jullie,
hier is het na overlijden zo snel mogelijk opruimen hoge of lage kast maakt niet uit.
maar goed ook. het wordt bij jullie steeds leuker ( meer en meer cultuur) en wij volgen het op de voet.
en met de foto's erbij krijgen we een aardig beeld.
hier is het vandaag weer gewoon bewolkt en 15 graden.
ook gaan er vandaag een paar mensen stemmen voor euro- parlement e.c.
de examens zijn voorbij, nu afwachten, hopelijk zijn ze alle drie geslaagd.
groetjes gertjan en ellen , brechtje en femke
veel plezier!
Jeetje, wat een aparte ervaring! Lijkt me niet echt iets om in NL over te nemen. Ben zelf in de achterhoek. Ook heel aparte cultuur.. mensen die elkaar groeten op straat enzo. Al zouden jullie dat misschien in beek ook kennen. Maar beetje tuinieren, ons kalf uitlaten en lezen, bevalt best goed. Verder nog geen nieuws. Geniet wederom van Bali! (ben jaloers! mijn ouders vliegen vrijdag terug). Groetjes!
Het gaat steeds beter met jullie. We lezen niets meer over ziektes dus dat zal wel goed zitten. Het zijn en blijven geweldige ervaringen. En het mooiste is.... het is nog niet voorbij. Dus ga zo door en geniet ervan.
P.S. Het is hier (Dld) berenvellenweer.
Zo te zien hebben jullie het erg leuk. Ik krijg wel een beetje honger en bbq visioenen van al die verhalen over geslachte buffels en varkens. Dacht dat ze daar aleen maar sateh met rijst aten.
He geniet nog lekker!
Hans, Ted enzo
Wauw, wat een mooie foto's. Zo lezend vanuit de Pompe in ons koude kikkerlandje word ik toch wel wat jaloers (op de geslachte dieren na dan). Lekker dat jullie gaan relaxen op de mooie stranden! Geniet ervan!!!!! Veel liefs x Judith
Door alle drukte in en rondom de Pompe, kom ik nu pas toe aan het lezen van jullie berichtje (schande!!)!
Al lezend krijg ik steeds meer zin in mijn vakantie (al zal die dit jaar helaas niet zover weg zijn..). Wat hebben jullie daar een geweldige reis met geweldige ervaringen!!!
Komende week gaan wij hier een drukke week tegemoet: woensdag, donderdag en vrijdag staat de opening van de nieuwbouw gepland. Leuk, maar ook druk natuurlijk! Nu nog hopen op mooi weer!
En jullie gaan de 'relax'-tijd tegemoet!
Geniet van jullie strand/hangmat-tijd! Ook dat heb je nodig op zo'n reis! En vergeet de bijbehorende cocktails niet!!! ;-)
Nou, ik ga weer verder met mijn eindopdracht voor het vak 'diagnostiek' van de GZ met mijn kopje thee naast me.. leuke zondagmiddag invulling :-S..
Lieve groet uit Eindhoven
We zijn net een paar dagen thuis na 3 weken Antillen. Het waren zalige weken van luieren, zwemmen, snorkelen, koel pilsje, met de huurauto op pad om mooie plekjes te zien op het eiland en "oude" vrienden weer zien.
Jullie maken wel het nodige mee daar zeg! Wat een mooie ervaring! Wat naar dat jullie zo ziek zijn geweest. Maar gelukkig gaat alles nu weer goed, lezen we. Jullie hebben nog een paar weken te gaan, geniet er maar van want zodra je weer thuis bent is alles weer heel snel bij het oude.
Lieve groet, Diane en Ellen.